Tillbaka

Närpes-Övermark

Närpes, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier. Mössan har stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara blå, ljusblå, röd, naturvit, svart eller grön.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Ståkrage , båda sidor av framlisten smala veck. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Livstycket av svart kläde så kort att blusen syns. Knäpps omlott med två spegelglasknappar, två spegelglasknappar i ryggen vid skörten där tvärvecket runt livstycket slutar.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle, någon av Närpesmönster t.ex. bredtandaren med breda gröna och röda bottnar med smala ränder i grupper en del av ränder med flamfärgat garn.
Kjolsäck
Kjolsäck av svart kläde, kantat med svart och prydd med ullgarnsbrorerier. Fäst med mönstervävt band. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av svart sidentyg eller vit bomull med tandade ränder i rött, gult och blått.
Axelduk
Axelduk av tryckt yllemuslin med blommönster eller sidenduk. Duken bärs under livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor, med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av svart kläde med samma snitt som livstycket men med upptill rynkade ärmar. Kantat med sammet och hals hål prytt med naggad kant av kläde, ärmsprund med 2 spegelglasknappar.