Tillbaka

Kyrkslätt

Kyrkslätt, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa, med eller utan broderier, med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, grön, svart eller naturvit.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Utan krage och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axeln.
Livstycke
Livstycket av grönt kläde eller halvylletyg, häktas framme med hakor och hyskor och upptill med ett mässingsspänne.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med ränder i grönt, gult och svart i grupper på röd botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av rött ylletyg, kantad med svart och grönt och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med smal hålsöm i fållen och med korsstygnsbroderier eller smalrandigt ylle i kjolens färger.
Axelduk
Axelduk av siden eller vit yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller röda bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor, med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av grönt kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmuppslag med 2 överklädda knappar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Mörkblå skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halv linne skjorta av vitt lärft. Skjortan har axelförstärkning, hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av gult siden.
Väst
Västen av smalrandigt halvylletyg i smala symmetriska ränder i grupper på grannblå botten. Västen har 5 par mässingsknappar i två rader och nedvikt krage med rundade hörn utan uppslag. Översta pater av knappar på ett längre avstånd från de andra.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet.
Rock
Rocken av mörkblå vadmal, krage och slag med knapphål, knäpps 3 par stölingar. I ryggen mittsöm och sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling. I midjehöjd en söm från sidsömmen till mitt fram, ärmuppslag med 3 stölingar.
Strumpor
Släta röda bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktskor, med eller utan mässingsspännen.