Tillbaka

Kyrkslätt

Kyrkslätt, Nyland


Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, grön, svart eller naturvit
Blus
Hel- eller halvlinne blus av vitt lärft. Utan krage och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med strippade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Livstycket av grönt kläde eller halvylletyg, häktas framme med hakor och hyskor och upptill med ett mässingsspänne.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med ränder i grönt, gult och svart i grupper på röd botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av rött ylletyg, kantat med svart och grönt och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med smal hålsöm i fållen och med korsstygnsbroderier eller smalrandigt ylle i kjolens färger.
Axelduk
Axelduk av siden eller vit yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller röda bomulls-eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräkts skor med eller utan mässingsspänne
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmuppslag med 2 överklädda knappar

Mansdräkt

Huvudbonad
Mörkblå skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halv linne skjorta av vitt lärft. Skjortan har axelförstärkning, hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av gult siden.
Väst
Västen av smalrandigt halvylle tyg i smala symmetriska ränder i grupper på grann blå botten. Västen har 5 par mässings knappar i två rader och nedvikt krage med rundade hörn utan uppslag. Översta pater av knappar på ett längre avstånd från de andra.
Byxor
Knäbyxor av mörk blå vadmal med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet.
Rock
Rocken av mörk blå vadmal, krage och slag med knapphål, knäpps 3 par stölingar. I ryggen mittsöm och sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling. I midjehöjd en söm från sidsömmen till mitt fram, ärmuppslag med 3 stölingar.
Strumpor
Släta röda bomulls- eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräktskor med eller utan mässingsspännen