Tillbaka

Dragsfjärd

Dragsfjärd, Åboland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier. Mössan har stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara blå, ljusblå, röd, mörkröd, naturvit, svart eller grön.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vitt lärft. Smal halskant, mitt fram och på axel hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörliv av blått kläde eller halvylletyg. Mittsömmen och sidsömmarna slutar med 3 flikskört i ryggen. På sidan en kil i samma form som skörten.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med spolkastade breda ränder i många nyanser på blå botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av blått kläde eller halvylletyg, kantat med gult och prydd med urklippta figurer med tegelrött tyg. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med smal hålsöm i fållen.
Axelduk
Axelduk är av tryckt yllemuslin med blommönster, eller sidenduk. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls-eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av blått eller vinrött kläde eller halvylletyg med långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmarna med uppslag.

Mansdräkt

Huvudbonad
Läderkaskett svart eller skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halvlinne skjorta av vitt lärft. Skjortan har, hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på ärmsömmen.
Halsduk
Halsduk av blått siden.
Väst
Väst av spolkastat halvylletyg i granna färger på blå botten. Västen har 6 stölingar, låg krage och utan uppslag. Västen till långbyxdräkten är av samma tyg, men knäppt med 6 par stölingar, låg krage och uppslag knäppt genom slaget med en stöling.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med smal lucka knäppt med två stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet. Långbyxorna av mörkblå vadmal med dubbel lucka knäppt med 4 stölingar.
Rock
Rock av mörkblå vadmal, sjalkrage, knäppt med 5 par stölingar. I ryggen mittsöm och sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling, ärmuppslag med en stöling. Långbyxdräkten, samma som till knäbyxdräkten utom att ryggen är utan skörtar och stölingar.
Strumpor
Släta blåa eller gråa bomulls-eller yllestrumpor. Strumpor till långbyxdräkten är svarta.
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspännen. Till långbyxdräkten svarta.
Bälte
Bälte med mässingssöljor.