Tillbaka

Lappfjärd-Tjöck

Lappfjärd, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Öramössa i rött siden i Lappfjärd, 2-4 ,och i Tjöck 4-5, röda sidenbandsöglor ”rosor” upptill, rött sidenband under hakan.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft med talrika broderier som kan varieras, något olika för Lappfjärd och Tjöck, sprund med bred list, axelförstärkning och ärmlinningar dekorerade med spets eller brodyr, hålsömmar med rött tyg under eller maskinsydda broderier, daldersömmar i rött och vitt. Vida ärmar med grupper av veck nersydda med daldersöm på axel och vid ärmlinningen brett parti av stripade rynkor.
Livstycke
Livstycket av svart kläde så kort att blusen syns. Knäpps omlott med två spegelglasknappar, två spegelglasknappar i ryggen vid skörten där tvärvecket runt livstycket slutar.
Kjol
Kjoltyget av halvylle, smalrandigt i flamfärgat garn på röd botten. Kjolen har ett 5-10 cm brett tvärveck nedanom knäet.
Kjolsäck
Dubbelficka med lock knäppt med en mässingsknapp, sydd av lappar och kantad med gult. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av smalrandigt halvylletyg i kjolens färger och har tvärveck nedanom knäet. Förklädet har mönstervävda förklädesband.
Axelduk
Stor axelduk är av tryckt yllemuslin med blommönster med röd eller svart botten eller sidenduk. Duken bärs innanför livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver. Dräkten kan också bäras utan axelduk.
Strumpor
Släta vita eller svarta bomulls- eller yllestrumpor i Lappfjärd och svarta i Tjöck.
Skor
Svarta folkdräktskor, med eller utan spännen.
Tröja
Tröja av svart kläde med samma snitt som livstycket men med ärmar. Kantat med sammet och halshål prytt med naggad kant av kläde, ärm sprund med 3 spegelglasknappar. Eller svart, röd, grön eller blå i modernare snitt, runt halshål, utan sömmar i ryggen, något längre bak, kantad nertill med en list.