Bröllopstema

15.05.2024 kl. 11:00
Det har firats bröllop på Brage i april, inte ”Österbottniskt bondbröllop”, utan ett riktigt.

I sommar kommer Brage också att medverka i ett åländskt bondbröllop som visas på Kökar den 15.6. Nu när bröllopssäsongen står för dörren så vad passar då inte bättre än att presentera föremål med bröllopstema!


 

A317. Brudkrona med kudde.Kronan av försilvrad mässingsplåt. Grön sammet med silkespapper rosor i rött och rosa med skravelmässing i hörnen. Gjord till Brages Österbottniska bröllop (1907) 1925. Modell från Vörå. Kopia av original på Österbottens museum.

 

I Finland infördes brudkronetraditionen under 1600- och 1700-talet, främst av prästfamiljer. Kronbröllopen i den form de fortlevde bland allmogen under 1800-talet är i huvuddrag efterbildningar av högre ståndens bröllop på 1500- och 1600-talet. (Bo Lönnqvist, Folkkulturens skepnader). Han nämner i sin doktors-avhandling Dräkt och mode i ett landsbygdssamhälle 1870-1920 att brudkläderskan hade en viktig roll, hon inte enbart klädde bruden utan tillhandahöll även krona.

Bröllopståget till Fölisön 1907.

 

 
 

Bild: A1. Vörå? Livet 1925, kjolen 1907
Brudklänning bestående av liv med ärmar och kjol. Livet av svart sidentyg. Kjol av svart taft med ett 4 cm brett rött sidenband 15 cm från fållen. Brukar användas i Brages ”Österbottniskt bondbröllop”. Istället för det gamla utslitna livet syddes ett likadant nytt sommaren 1925 till Fölisöfesten.

 

Bröllopet utgjorde vid sekelskiftet ett tacksamt ämne för program. Det pågick i flere dagar och följde ett visst ceremoniel, i det deltog mycket folk och de viktigaste deltagarna hade givna roller med en viss klädsel, uppgifter och tal. De var i byn eller socknen offentliga tillställningar med både bjudna och objudna åskådare. De var redan i sin ursprungliga miljö en demonstration, främst av förmögna bönders välstånd.
Bondbröllopet som ”programnummer” var i Otto Anderssons och Brages regi alltså inte något nytt även om det fick en annan symbolisk innebörd. När det första gången togs i bruk var det inom ungdomsföreningarna och orsaken var den rakt motsatta till att demonstrera sitt välstånd, nämligen att samla in pengar för folkbildningsarbetet. (Bo Lönnqvist, Folkkukturens skepnader)

 


 

A186. Esse Neder Lappfors Väst av helrött tvåskafts tibet. Använts till brudgumsdräkt c. 1816 av Anna Lisa Nybackas svärfarsfar f.1799, Anders Andersson.

 

A207. 1926 Maxmo Kyrkoby Brudvante av skinn med ullen inåt, broderad på utsidan och vid tummen. Inköpt av Beata Kagg. En av de äldsta föremålen i samlingen och härstammar från c. 1770