Tillbaka

Pernå

Pernå, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara svart, röd, brun eller naturvit.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Med krage med rundade hörn, rundade halsspjäll och axelförstärkningar, framlisten och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörlivet av samma halvylletyg som kjolen. I ryggen löper ränderna i spetsig vinkel, mittsöm och sidsömmar slutar med skört.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med smala ränder i rött, rosa, gul, brunt på gult botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av svart kläde, kantad med gult och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av svart halvylletyg med smala ränder i gult. Mönstervävda förklädesband i svart, gult och rosa, knyts på vänstersida.
Axelduk
Axelduk av siden eller svart yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor, med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och sprund vid ärm mynningen.
Smycken
Hängsmycke i silver med röda stenar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart filthatt, låg med breda brätten.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan har hög, delvis nedvikt, krage med framlist samt hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av mörkblått, eller blågult, rutigt siden.
Väst
Västen av rutigt halvylletyg i smala ränder i blått, grönt, gult och vitt på brun botten. Västen har nedvikt krage och uppslag. Den har 6 par stenkolsknappar eller stölingar, ett par knäppt genom slaget. Alternativt av rutigt sidentyg i samma färger som yllevästen.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med smal lucka knäppt med två stenkolsknappar eller stölingar. Vid knäna, knäspännen av mässing.
Rock
Rocken av mörkblå vadmal, sjalkrage och har 7 par stenkolsknappar eller stölingar, men endast 4 par knäpps, ärmuppslag med 2 stenkolsknappar eller stölingar.
Strumpor
Släta blå eller vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta skor, med mässingsspännen.
Bälte
Mässingsbälte med söljor.