Tillbaka

Pernå

Pernå, Nyland


Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara svart, röd, brun eller naturvit
Blus
Hel- eller halvlinne blus av vitt lärft. Med krage med rundade hörn, rundade halsspjäll och axelförstärkningar, framlisten och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörlivet av samma halvylle tyg som kjolen. I ryggen löper ränderna i spetsig vinkel, mittsöm och sidsömmar slutar med skört.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med smala ränder i rött, rosa, gul brunt på gult botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av svart kläde, kantat med gult och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av svart halvylletyg med smala ränder i gult. Mönstervävda förklädesband i svart, gult och rosa, knyts på vänstersida.
Axelduk
Axelduk av siden eller svart yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls-eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräkts skor med eller utan mässingsspänne
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och sprund vid ärm mynningen.
Smycken
Hängsmycke i silver med röda stenar

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart filthatt, låg med breda brätten.
Skjorta
Hel- eller halv linne skjorta av vitt lärft. Skjortan har, hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av mörkblå eller blågul rutigt siden.
Väst
Västen av rutigt halvylle tyg i smala ränder i blått, grönt, gult och vitt på brun botten. Västen har nedvikt krage och uppslag. Den har 6 par stenkols knappar eller stölingar, ett par knäppt genom slaget. Alternativt av rutigt sidentyg i samma färger som yllevästen.
Byxor
Knäbyxor av mörkblått vadmal med smal lucka knäppt med två stenkolsknappar eller stölingar. Vid knäna, knäspännen av mässing.
Rock
Rocken av mörkblått vadmal, sjalkrage och har 7 par stenkolsknappar eller stölingar, men endast 4 par knäpps, ärmuppslag med 2 stenkolsknappar eller stölingar.
Strumpor
Släta blå eller vita bomulls- eller yllestrumpor
Skor
Svarta skor med mässingsspännen
Bälte
Mässingsbälte med söljor