Tillbaka

Öja

Öja, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa, med eller utan broderier. Mössan har stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, svart, grön, blå, lila, naturvit.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Krage, framlist och ärmlinningar med hålsöm. Två smala veck på var sida om framlisten. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Livstycke av blått kläde eller halvylletyg. Kantad med svart runt ärmhålen och halshålet. Häktas fram och har smala hängslen.
Kjol
Kjoltyget är av halvylletyg, randgrupper i granna färger på svart botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av svart kläde eller halvylletyg, kantad med rött och yllegarnsbroderier. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med smal hålsöm i fållen.
Axelduk
Axelduk är av tryckt yllemuslin med blommönster eller sidenduk. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller svarta bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor, med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg, midjelång, häktas. framme, sidosömmarna slutar med en överklädd knapp i ryggen. Ärmarna är rynkade upptill och smalnar till nedtill.

Mansdräkt

Huvudbonad
Mörkblå skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan har hög, delvis nedvikt, krage, framlist och hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på ärmsömmen.
Halsduk
Halsduk av röd eller blå siden.
Väst
Västen av rutigt halvylletyg i granna färger övervägande gula som damkjolens rand. Västen har 9 ankarknappar, låg krage och utan uppslag. Västen kan sys också i rutigt sidentyg i samma färger. Västens bakstycke kan sys av naturfärgat linnetyg.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med bred lucka knäppt med fyra ankarknappar, 11 ankarknappar längs sidosömmen ankarknappar varav de tre nedersta kan knäppas vid knäsprundet.
Rock
Rocken av mörkblå vadmal, midjelång knäppt med 8 ankarknappar, den nedersta sydd på den smala kanten som löper längs rockens fåll. Låg ståkrage, i ryggen mittsöm och sidosömmar, ärmarna är utan uppslag men vid sprundet tre ankarknappar.
Strumpor
Släta vita eller röda bomulls- eller yllestrumpor. Strumpor till långbyxdräkten är svarta.
Skor
Svarta folkdräktskor, med eller utan mässingsspännen.
Bälte
Bälte med mässingssöljor.
Övrigt
Mönstervävda strumpeband i grönt och gult. Mönstervirkade hängslen i rött, grönt och gult kan bäras till dräkten.