Tillbaka

Lojo

Lojo, Nyland


Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier, mössans broderier är olika för Norra Lojo och Syd Lojo. Mössan med stycke av knypplad eller tyllspets. Mössan kan vara naturvit, röd, mörkblå eller svart.
Blus
Hel- eller halv linne blus av vitt lärft. I kragen framlist och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörliv av svart kläde eller halvt ylletyg, kantat med rött ylletyg
Kjol
Kjoltyget är halvylle med symmetriska breda ränder med rött, svart och blått på röd botten.
Kjolsäck
Kjolsäcken är svart med orangegula kanter, broderad i ylle, olika mönster för Norra och Syd Lojo. Bärs dels under förklädet.
Förkläde
Norra Lojos förkläde är av sidentyg eller vitt linne med hålsöm i fållen. Syd Lojo är av siden eller mörkblått halvylle med mönster i spetskypert och rosengång.
Axelduk
Axelduk av tryckt vitt yllemuslin med blommönster eller sidenduk. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls-eller yllestrumpor. I syd Lojo blåa.
Skor
Svarta folkdräkts skor med eller utan spänne.
Tröja
Tröja av blått ylletyg med tre långa skörtveck i rycken 2 överklädda knappar. Ärmarna har uppslag med två överklädda knappar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Mörkblå skärmmössa
Skjorta
Hel- eller halv linne skjorta av vitt lärft. Skjortan har hög krage, axelförstärkningar, framlist och hals-och ärmspjäll. Vida ärmar har stripaderynkor både vid ärmlinningar och på axel.
Halsduk
Halsduk av svart eller gult siden.
Väst
Västen är av smalrandig halvylle tyg på röd botten. Västen har 6 mässingsknappar i två rader och låg krage.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna rektangulära mässingsspännen och tre stölingar.
Rock
Rocken av mörkblå vadmal midjelång och med sjalkrage. Knäpps med 5 par stölingar, ryggen vid sidsömmarna är slät med svängda sidsömmar med en stölling. Ärmarna har uppslag med tre stölingar
Strumpor
Släta röda bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktskor med spänne
Bälte
Söljebälte