Tillbaka

Ekenäs

Ekenäs, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, grön, naturvit, svart eller brun.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vitt lärft. Krage, framlist och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Livstycket av tegelrött kläde eller halvylletyg, fastsydd i kjolen.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med osymmetriska ränder i grupper på gråbrun botten.
Kjolsäck
Kjolsäcken av mattgult ylletyg, kantad med grönt och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida med ett mönstervävd band.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med hålsöm i fållen.
Axelduk
Axelduk av siden eller vävd bomullsduk i kjolens färger. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller tegelröda bomulls-eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan spänne
Tröja
Tröja av mattgrönt kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmar utan uppslag.

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart låg filthatt med breda brätt.
Skjorta
Hel- eller halv linneskjorta av vitt lärft. Skjortan har hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals-och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av vitt eller gult siden.
Väst
Västen av smalrandigt halvylletyg i flera gul-brun-röda färger. Västen har mässingsknappar i två rader och låg krage. Ryggstycket av ofärgat linne.
Byxor
Knäbyxor av blå vadmal med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna rektangulära mässingsspännen.
Rock
Rocken av blå vadmal, frackmodell, dubbla stölingsrader. Nedvikt krage och uppslag, tre knappar och knapphål i slaget. Ryggen har mittsöm och svängda sidsömmar, som slutar med dubbla veck prydda med 2 stölingar. Ärmarna har uppslag med två stölingar i uppslaget.
Strumpor
Släta vita eller blå bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta med spännen.
Bälte
Till dräkten kan bäras söljebälte.