Tillbaka

Sjundeå

Sjundeå, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier. Mössan har med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara röd, blå, svart, grå eller naturvit.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Krage, framlist och ärmlinningar med korstygsbroderier i rött och gult. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Snörlivet av svart kläde eller halvylletyg.
Kjol
Kjoltyget av halvylle med breda ränder i svart, blått, gult och rött på stålgrå botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av svart ylletyg, kantat med rött och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med korsstyngsbroderier i rött och gult eller smalrandigt ylle i kjolens färger.
Axelduk
Axelduk av siden eller vit yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta snörskor.
Tröja
Tröja av svart kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och ärmuppslag med 2 överklädda knappar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Blå skärmmössa.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan har axelförstärkning, hög delvis nedvikt krage med framlist samt hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av gult eller blått siden.
Väst
Västen av smalrandigt halvylletyg i smala symmetriska ränder i svart, blått, gult och rött på stålgrå botten. Västen har 5 mässingsknappar i två rader och nedvikt krage med rundade hörn utan uppslag. Översta paret av knappar på ett längre avstånd från de andra.
Byxor
Knäbyxor av mörkblå vadmal med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet.
Rock
Rocken av mörkblå vadmal, krage och slag med knapphål, knäpps 3 par stölingar. I ryggen mittsöm med sprund, sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling. I midjehöjd en söm från sidsömmen till mitt fram, ärmuppslag med 3 stölingar.
Strumpor
Släta vita eller gråa bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta snörskor.