Tillbaka

Strömfors

Strömfors, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa med eller utan broderier. Mössan har med stycke av knypplad- eller tyllspets. Bindmössan kan vara naturvit, röd, blå eller svart.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Krage, framlist och ärmlinningar med hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinning och på axel.
Livstycke
Livstycket av samma halvylletyg som kjolen, ränderna löper i spetsig vinkel i ryggen. Sidsömmarna slutar med veck i ryggen.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med ränder i blått på röd botten.
Kjolsäck
Kjolsäck av blått kläde eller halvylletyg, kantat med rött och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Siden eller vitt linne med hålsöm.
Axelduk
Axelduk av siden eller ljusblå bomullssjal med röda ränder runt kanterna. Duken bärs under livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av mörkblå kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen och sprund vid ärmmynningen.
Smycken
Hängsmycke av silver med röda stenar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart låg filthatt med breda brätten.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan har hög, delvis nedvikt, krage med framlist samt hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på ärmsömmen. Skjortan knäppt med en dubbelknapp i silver eller trådknapp
Halsduk
Halsduk av svart siden, utan halsduk om man använder dubbel silverknapp.
Väst
Västen av smalrandigt halvylletyg i smala ränder i svart och gult blå botten. Västen har 6 par stölingar, översta paret genom slaget och låg krage.
Byxor
Knäbyxor av sämskskinn med bred lucka knäppt med fyra stölingar. Vid knäna rektangulära mässingsspännen, 5 stölingar vid knäsprundet.
Rock
Rocken av svart vadmal, krage och slag med dubbelskärning, knäpps 5 par stölingar. I ryggen mittsöm och sidsömmar med skörtveck prydda med 1 stöling, ärmuppslag.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor, med eller utan mässingsspännen.
Bälte
Bälte med mässingssöljor.