Tillbaka

Tenala

Tenala, Nyland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Bindmössa, med eller utan broderier, med stycke av knypplad- eller tyllspets. Mössan kan vara naturvit, röd, blå eller svart.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Slät krage, framlist och ärmlinningar har hålsöm. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel.
Livstycke
Livstycket av samma halvylletyg häktes framme med hakor och hyskor. Ränderna löper i spetsig vinkel i ryggen. Sömmarna i ryggen slutar med tre skört. Sidsömmarna har runda rosetter ovanpå skörten.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle med ränder i rött och blått.
Kjolsäck
Kjolsäck av rött ylletyg, kantad med blått eller av rödblommigt sidentyg. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av sidentyg eller vitt linne med hålsöm i fållen.
Axelduk
Axelduk av siden eller vit yllemuslin med tryckt blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita bomulls- eller yllestrumpor
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av blått kläde eller halvylletyg med tre långa skörtveck och 2 överklädda knappar i ryggen. Eller av samma randiga tyg som kjolen med tvärrandiga ärmar och i ryggen likadana rosetter som i livstycket.

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart låg filthatt med breda brätten eller cylinderhatt.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan hög, delvis nedvikt krage med framlist, samt hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på axel.
Halsduk
Halsduk av vitt siden.
Väst
Västen av smalrandigt halvylle tyg i smala ränder i blått och rött. Västen har 6 par stölingar i och låg uppstående krage utan uppslag. Ryggstycket kan vara av naturfärgat lin.
Byxor
Knäbyxor av sämskskinn med tämligen bred lucka knäppt med fyra överklädda knappar. Vid knäna rektangulära mässingsspännen och tre överklädda knappar.
Rock
Rocken av brun vadmal, frackmodell, 5 par överklädda knappar. Nedvikt krage och uppslag, tre knappar och knapphål i slaget. Ryggen har mittsöm och svängda sidsömmar, som slutar med dubbla veck prydda med 2 överklädda knappar. Ärmarna har uppslag med två överklädda knappar i uppslaget.
Strumpor
Släta vita eller gråblåa bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräkt skor med mässingsspännen.