Tillbaka

Houtskär

Houtskär, Åboland

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Håret uppsatt i knut, ovanpå hårfästet bärs ett brokigt sidenband, knutet i nacken med ändarna fritt hängande. Runt hårknuten ett band prytt med glaspärlor. Eller en lärftshatt med knypplade spetsar framtill och med ”huvudärnklä” (huvudduk) ovanpå lärftshatten.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Smal halskant, kort sprund mitt fram. Vida ärmar med stripade rynkor vid ärmlinningen och på axel. En lös spetskrage nedvikt över axelduken.
Livstycke
Snörliv av grönt kläde eller halvylletyg. Livstycket är kantat med gult sidenband och kan ha broderade blommor i flera färger.
Kjol
Kjoltyget är av rött kläde.
Kjolsäck
Kjolsäck av grönt kläde eller halvylletyg, kantat med gult och broderier i yllegarn. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av vitt linne med knypplad mellan-och kantspets i fållen.
Axelduk
Axelduk av siden eller rödbottnad tryckt yllemuslin med blommönster. Duken bärs ovanpå livstycket eller tröjan och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller röda bomulls-eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktskor, med eller utan mässingsspänne.
Tröja
Tröja av grönt kläde eller med långa skörtveck, och i ryggen och ärmarna med sprund i ärmmynningen. Tröjan kantas med vitt fårskinn i fållen.
Smycken
Söljebälte i silver på rött band.
Övrigt
Mönsterstickade yllevantar.

Mansdräkt

Huvudbonad
Svart filthatt med låg kulle.
Skjorta
Hel- eller halvlinneskjorta av vit lärft. Skjortan har hög, delvis nedvikt, krage med framlist samt hals- och ärmspjäll. Vida ärmar med stripade rynkor både vid ärmlinningen och på ärmsömmen.
Halsduk
Knälång rock av vit vadmal, hög krage, knäppt med 5 överklädda knappar. I ryggen sidsömmar med skörtveck prydda med överklädda knappar.
Väst
Västen av halvt ylletyg, randig i vitrödflammigt på röd botten. Västen har 6 par överklädda knappar, låg krage och utan uppslag.
Byxor
Knäbyxor av vit vadmal eller sämskskinn och till brudgumsdräkten av svart vadmal med smal lucka knäppt med två stölingar. Vid knäna ovala mässingsspännen, 3 stölingar vid knäsprundet.
Rock
Knälång rock av vit vadmal, hög krage, knäppt med 5 överklädda knappar. I ryggen sidsömmar med skörtveck prydda med överklädda knappar.
Strumpor
Släta vita, röda till brudgumsdräkten, bomulls- eller yllestrumpor stickade med ”svicklar” vid vristen.
Skor
Svarta folkdräktsskor med eller utan mässingsspännen. Till långbyxdräkten svarta.
Övrigt
Rödvita strumpeband.