Tillbaka

Maxmo

Maxmo, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Stycke och bindmössa.
Blus
Blus, med smal ståkrage.
Livstycke
Livstycke, av samma tyg som kjolen, mycket djupt urringat och med smala hängslen, häktat mitt fram, i ryggen mittsöm och svängda sidsömmar med var sitt litet skört, ränderna löper i spetsig vinkel mot varandra både framtill och i ryggen.
Kjol
Kjol, bredrandig med röd botten och symmetriska ränder i mörkblått, mossgrönt, vitt, gult och rött, endel ränder tandade.
Kjolsäck
Kjolsäck, svart, broderad, med röda kanter.
Förkläde
Förkläde av grönt sidentyg med ett rött sidenband ett stycke ovanom fållen, mönstervävda förklädsband eller av grönt ylletyg med en invävd röd rand något ovanom fållen, mönstervävda förklädsband.
Axelduk
Axelduk, siden eller vit eller svart yllemuslin med tryckt blommönster, nål av silver, bärs under livstycket.
Strumpor
Strumpor, vita eller röda.
Skor
Skor, svarta snörskor eventuellt med röda rosetter.
Tröja
Tröja, svart, midjelång, djupt urringad framtill, häktad, i ryggen mittsöm och svängda sidsömmar som alla slutar med var sitt skört, vid sidsömmarna en överklädd knapp ovanom skörtet, ärmarna har naggad kant vid ärmmynningen.
Smycken
Pärlband kan bäras kring halsen.

Mansdräkt

Huvudbonad
Filthatt, låg eller svart skärmmössa med läderskärm.
Skjorta
Skjorta, krage och sprund med list.
Halsduk
Halsduk, svart siden.
Väst
Väst, randig i vitt, gult och svart, en del ränder tandade, på röd botten, hög krage, knäppt med 6 par små stölingar, så kort att skjortan syns.
Byxor
Knäbyxor, svarta, bred lucka knäppt med 4 stora stölingar, fickor under luckan, 2 stora stölingar på luckans yttre sida längs byxans sida och ytterligare 8 knappar från luckans nedre del till knälinningen som fästs med ett slätt mässingsspänne.
Rock
Rock, svart, midjelång, hög ståkrage, 7 par stora stölingar eller sköldliknande mässingsknappar, utan slag, med framstyckens brukar vikas utåt och knäppas på knapparna på samma sida, i ryggen svängda sidsömmar och mittsöm med sprund och 5 stora mässingsknappar på var sida så tätt att de delvis täcker varandra.
Strumpor
Strumpor, vita eller grå.
Skor
Skor, svarta med spännen.
Bälte
Bälte, med mässingssöljor och vidhängande stjärnor eller hjärtan eller både och. Klockkedja av silver kan bäras till dräkten.
Övrigt
Mansdräkt, yngre varianter från 1800-talet