Tillbaka

Munsala

Munsala, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Stycke och bindmössa (blå, naturvit, grön, svart, grå).
Blus
Blus, ståkrage, framlist och ärmlinningar med smal hålsöm på mitten, mitt på axeln en smal hålsöm och två veck på var sida om den.
Livstycke
Livstycke, blått, knäppt med 5 par släta silverfärgade metallknappar, bakstycket slutar i en avrundad snibb prydd med 2 knappar.
Kjol
Kjol, randig i vitt, grönt, rött, gult och svart på blå botten.
Kjolsäck
Kjolsäck, en eller två, blå med gula kanter, broderade och fästes med ett gult band runt midjan.
Förkläde
Förkläde, siden, vitt med hålsöm längs förklädets kanter eller av svart siden med blomsterbroderi i fållen.
Axelduk
Axelduk, nål av silver.
Strumpor
Strumpor, vita.
Skor
Skor, svarta med spännen.
Tröja
Tröja, blå eller svart, i kimonomodell, ärmlinningar, framtill infällda kilar, i ryggen tre skört.

Mansdräkt

Huvudbonad
Knäbyxdräkt, från början av 1800-talet
Kilmössa, sk. "pittnilka" av sex kilar med knopp på kullen och en stor läderskärm.
Skjorta
Skjorta, krage, framlist.
Halsduk
Halsduk, vit eller blå siden.
Väst
Väst, alt. a) av siden skiftande i blått och rött, alt. b) smalrandig halvylle i vitt, grönt, rött, gult och svart på blå botten, ståkrage och små uppslag, knäppt med 8 små mässingsknappar, så kort att skjortan syns.
Byxor
Knäbyxor, mörkblå, med tämligen bred lucka som dock inte når ut till sidsömmarna, knäppt med 4 stora platta mässingsknappar, 21 knappar längs sidan, knälinning saknas.
Rock
Rock, mörkblå, hög krage och slag med knappar, två rader stora platta mässingsknappar med 15 knappar i en rad samt 3 blindknapphål vid de nedersta paren, i ryggen mittsöm med sprund och svängda sidsömmar med skörtklaffar med 3 stora mässingsknappar.
Strumpor
Strumpor, vita eller grå.
Skor
Skor, svarta med spännen.
Bälte
Bälte med mässingssöljor med eller utan vidhängande hjärtan eller stjärnor, klockked av silver och virkad tobakspungkan användas till dräkten.
Övrigt
Långbyxdräkt, från mitten av 1800-talet
Trindkullamössa, mörkblå med vid kulle och skilda fram- och sidstycken och stor, flat läderskärm. Skjorta, krage och framlist. Halsduk, vit eller blå siden. Väst, alt. a) av siden skiftande i blått och rött eller alt. b) smalrandig halvylle i svart, gult, rött, grönt och vitt på blå botten, ståkrage och slag, knäppt med 8 par små mässingsknappar, så kort att skjortan syns. Långbyxor, mörkblå, med en bred och en smal lucka, den smala luckan knäppt med 2 stora mässingsknappar och den breda luckan med 3 mässingsknappar längs med sidan, snäva upptill och vid knäna, men bredare nertill, byxbenen har nertill ett sprund prytt med 3 mässingsknappar ( en vid sprundets övre ända och en på vardera fliken nertill) under knäna kan byxbeneb bindas om med vävda band. Rock, mörkblå, krage med slag utan knappar, 11 par stora släta mässingsknappar i täta rader, breda ärmuppslag med 1 knapp, midjelång. Strumpor, svarta. Skor, svarta snörskor. Bälte med mässingssöljor med eller utan vidhängande hjärtan eller stjärnor.Klockked av silver och virkad tobakspung kan användas till dräkten.