Tillbaka

Munsala

Munsala, Österbotten
Kvinnodräkt
Stycke och bindmössa. Blus, ståkrage, framlist och ärmlinningar med smal hålsöm på mitten, mitt på axeln en smal hålsöm och två veck på var sida om den. Kjol, randig i vitt, grönt, rött, gult och svart på blå botten. Livstycke, blått, knäppt med 5 par släta silverfärgade metallknappar, bakstycket slutar i en avrundad snibb prydd med 2 knappar. Förkläde, siden, vitt med hålsöm längs förklädets kanter eller av svart siden med blomsterbroderi i fållen Axelduk, nål av silver. Kjolsäck, en eller två, blå med gula kanter, broderade och fästs med ett gult band runt midjan. Strumpor, vita. Skor, svarta med spännen. Tröja, blå eller svart, i kimonomodell, ärmlinningar, framtill infällda kilar, i ryggen tre skört.

Kvinnodräkt, den mörka dräkten
Stycke och bindmössa (mörkblå, ljusblå, vinröd, mossgrön, svart, naturvit). Blus, ståkrage, framlist och ärmlinningar med smal hålsöm på mitten, mitt på axeln en smal hålsöm och två veck på var sida om den. Kjol, bredrandig (original från Ruutas i Vexala), med mörkblå bottnar och ränder i brunt, rödbrunt, ljusrött, oblekt och mossgrönt, blekgult och vitt. Livstycke, av samma tyg som kjolen, häktas, fastsytt i kjolen, ränderna löper snett neråt, på bakstycket i spetsig vinkel mot mittsömmen. Förkläde, siden eller vitt med hålsöm längs förklädets kanter. Axelduk, siden eller vit yllemuslin med tryckt blommönster. Kjolsäck, en eller två, mörkblå i kjolens bottenfärg med bruna kanter, broderad, fästs med ett brunt band runt midjan. Strumpor, vita. Skor, svarta med spännen. Tröja, mörkblå, i kimonomodell, ärmlinningar, framtill infällda kilar, i ryggen tre skört.

Mansdräkt

Knäbyxdräkt, från början av 1800-talet
Kilmössa, sk. %u201Dpittnilka%u201D av sex kilar med knopp på kullen och en stor läderskärm. Skjorta, krage, framlist. Halsduk, vit eller blå siden. Väst, alt. a) av siden skiftande i blått och rött, alt. b) smalrandig halvylle i vitt, grönt, rött, gult och svart på blå botten, ståkrage och små uppslag, knäppt med 8 små mässingsknappar, så kort att skjortan syns. Knäbyxor, mörkblå, med tämligen bred lucka som dock inte når ut till sidsömmarna, knäppt med 4 stora platta mässingsknappar, 21 knappar längs sidan, knälinning saknas. Rock, mörkblå, hög krage och slag med knappar, två rader stora platta mässingsknappar med 15 knappar i en rad samt 3 blindknapphål vid de nedersta paren, i ryggen mittsöm med sprund och svängda sidsömmar med skörtklaffar med 3 stora mässingsknappar. Strumpor, vita eller grå. Skor, svarta med spännen. Bälte med mässingssöljor med eller utan vidhängande hjärtan eller stjärnor, klockked av silver och virkad tobakspungkan användas till dräkten.

Långbyxdräkt, från mitten av 1800-talet
Trindkullamössa, mörkblå med vid kulle och skilda fram- och sidstycken och stor, flat läderskärm. Skjorta, krage och framlist. Halsduk, vit eller blå siden. Väst, alt. a) av siden skiftande i blått och rött eller alt. b) smalrandig halvylle i svart, gult, rött, grönt och vitt på blå botten, ståkrage och slag, knäppt med 8 par små mässingsknappar, så kort att skjortan syns. Långbyxor, mörkblå, med en bred och en smal lucka, den smala luckan knäppt med 2 stora mässingsknappar och den breda luckan med 3 mässingsknappar längs med sidan, snäva upptill och vid knäna, men bredare nertill, byxbenen har nertill ett sprund prytt med 3 mässingsknappar ( en vid sprundets övre ända och en på vardera fliken nertill) under knäna kan byxbeneb bindas om med vävda band. Rock, mörkblå, krage med slag utan knappar, 11 par stora släta mässingsknappar i täta rader, breda ärmuppslag med 1 knapp, midjelång. Strumpor, svarta. Skor, svarta snörskor. Bälte med mässingssöljor med eller utan vidhängande hjärtan eller stjärnor, klockked av silver och virkad tobakspung kan användas till dräkten.

Allmänt om folkdräkter