Tillbaka

Oravais

Oravais, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Stycke och bindmössa (röd, svart, naturvit).
Blus
Särk med ståkrage och axelförstärkning, sprund med list prydd med en stickning på mitten och knäppt med två rader knappar, ena knappraden knäppt med knapphål i listens kant, ärmarna rynkas på ett brett parti vid axeln och vid de breda ärmlinningarna.
Livstycke
Livstycke, randigt i vinrött, gult, svart, grönt, rött, blått och gult på röd botten, något smalare ränder än i kjoltyget, kan sys med mittsöm i ryggen och då löper ränderna i spetsig vinkel både i ryggen och framtill, häktat, midjelångt.
Kjol
Kjol, randig i vinrött, gult, svart, grönt, blått och gult på röd botten.
Kjolsäck
Kjolsäck, av lappar i gult, svart, rött och grönt kantad med rött, fäsr runt midjan med långa mönstervävda band ovanpå förklädet.
Förkläde
Förkläde, siden eller vitt med ett rött sidenband vid den breda fållen.
Axelduk
Axelduk, nål av silver.
Strumpor
Strumpor, vita.
Skor
Svarta skor.
Tröja
Tröja, svart, midjelång, djupt urringad framtill, häkat, i ryggen mittsöm och svängda sidsömmar som alla slutar med var sitt skört, vid sidsömmarna en överklädd knapp ovanför skörtet.

Mansdräkt

Huvudbonad
Filthatt eller svart skärmmössa med läderskärm.
Skjorta
Skjorta, hög ståkrage, sprund med list.
Halsduk
Halsduk, svart siden.
Väst
Väst, randig i vinrött, gult, svart, grönt, blått och gult på röd botten, hög krage, knäppt med 6 par stora stölingar, så kort att skjortan syns.
Byxor
Knäbyxor, svarta, med bred lucka knäppt med 4 stora stölingar, fickor under luckan, 2 stora stölingar på luckans yttre sida längs byxans sida och ytterligare 8 knappar från luckans nedre del till knälinningen som fästs med ett slätt mässingspänne.
Rock
Rock, svart, midjelång, hög ståkrage, 7 par stora skäldliknande mässingsknappar, utan slag men framstyckena brukar vikas utåt och knäppas på knapparna på samma sida, i ryggen svängda sidsömmar och mittsöm med sprund prytt med 5 stora mässingsknappar på var sida så tätt att de delvis täcker varandra.
Strumpor
Strumpor, vita eller grå.
Skor
Skor, svarta med spännen.
Bälte
Bälte med mässingssöljor och vidhängande stjärnor eller hjärtan eller både och.
Övrigt
Klockkedja av silver kan bäras till dräkten.