Tillbaka

Sideby

Lappfjärd, Österbotten

Allmänt om folkdräkter

Kvinnodräkt

Huvudbonad
Öramössa rött siden eller blommig kattun, 2-3 röda sidenbandsöglor ”rosor ”upptill, rött sidenband under hakan.
Blus
Hel- eller halvlinneblus av vit lärft. Daldersöm, hålsöm och spetsar, prydd krage, ärmlinningar och axelparti och sprundlist. Vida ärmar med grupper av veck nersydda med daldersöm på axel och vid ärmlinningen brett parti av stripade rynkor.
Livstycke
Till ”ljusblårandig” kjol av svart kläde så kort att blusen syns. Knäpps omlott med två spegelglasknappar, två spegelglasknappar i ryggen där tvärvecket runt livstycket slutar. Till röda kjolen är livstycket av samma snitt som kjoltyget. Ränderna löper i spetsig vinkel både fram och i ryggen.
Kjol
Kjoltyget är av halvylle ”ljusblårandig ”med röd botten, eller kjol av randigt halvylletyg med bottnar i rött, flamgarn och tandade ränder i flera olika färger. Båda kjolarna har ett 5–10 cm brett tvärveck nedanom knäet.
Kjolsäck
Dubbelficka med lock knäppt med en mässingsknapp, sydd av lappar och kantad med gult. Bärs dels under förklädet på höger sida.
Förkläde
Förkläde av smalrandigt halvylletyg i kjolens färger och har tvärveck nedanom knäet. Förklädet har mönstervävda förklädesband.
Axelduk
Stor axelduk av tryckt yllemuslin med blommönster med röd eller svart botten eller sidenduk. Duken bärs innanför livstycket och fästes med enkel sjalnål i silver.
Strumpor
Släta vita eller svarta bomulls- eller yllestrumpor.
Skor
Svarta folkdräktsskor.
Tröja
Tröja av svart kläde med samma snitt som livstycket med ärmar. Kantat med sammet och halshål prytt med naggad kant av kläde, ärm sprund med 3 spegelglasknappar.